Goede voornemens?!
- Ernani de Boer
- Dec 31, 2024
- 3 min read

2024 zit er weer bijna op. Een mooi moment om terug te blikken op wat het jaar je heeft gebracht. Er zijn vast een aantal dingen die je hebt bereikt waarop je trots mag zijn en er zullen waarschijnlijk ook gebeurtenissen zijn waarvan je hebt kunnen leren. Voor veel mensen is dit ook het moment om nieuwe voornemens te maken. Dit jaar ga je écht meer bewegen, écht minder alcohol drinken, écht gezonder eten en die overtollige kilo’s gaan er nu écht af.
Maar hoe zorg je ervoor dat het je dit jaar ook echt gaat lukken? Veel voornemens sneuvelen al vóór februari. Waarom is het toch zo lastig om blijvend te veranderen? Hier zijn een paar redenen – en natuurlijk oplossingen – die je op weg helpen.
Waarom gaat het mis?
Te ambitieus
Het voornemen is te ambitieus. We willen alles tegelijk aanpakken en het liefst zo snel mogelijk resultaat zien. Die 15 kilo moeten er vóór maart af en dat nieuwe sportabonnement moet gelijk 3 keer per week worden benut. Bovendien houden we bij het maken van voornemens nauwelijks rekening met dagelijkse drukte, onverwachte wendingen en tegenslagen, die dan ook op een andere manier veel energie van ons vergen. Hierdoor wordt de kans groter dat je niet aan je eigen verwachtingen kunt voldoen en dat werkt alleen maar demotiverend.
Alles of niets
Het is vaak alles of niets. De eerste dagen of weken zijn we heel strikt met ons voornemen. Maar op een moment gaat het mis. Het lukt een keer niet om te gaan sporten of we laten ons verleiden door een stuk taart. Vervolgens denken we: "Zie je wel, het lukt toch niet," en gooien de handdoek in de ring. Dit ‘alles of niets’-denken maakt het moeilijk om door te zetten, terwijl één misstap echt niet het einde betekent.
Hoe je jouw voornemens duurzaam kan maken.
Hier zijn een paar tips om je voornemens duurzaam te maken, zodat je ze kunt volhouden.
Kleine stapjes
Begin klein en realistisch. Loop een extra rondje om het huis, neem de trap in plaats van de lift of doe 10 kniebuigingen terwijl je koffie zet. Door het simpel en haalbaar te houden, maak je het makkelijker om vol te houden – ook op drukke dagen.
Herinner jezelf
Het is makkelijk om je voornemens te vergeten als het leven weer vol op gang is. Zet reminders in je agenda, hang een kaartje op de koelkast en/of laat iemand in je omgeving je eraan herinneren. Soms is een klein duwtje in de rug alles wat je nodig hebt.
Vier je successen
Iedere stap vooruit is er één. Sta bewust stil bij wat je bereikt hebt, hoe klein het ook lijkt. Een complimentje aan jezelf doet wonderen, zeker omdat negatieve dingen vaak harder binnenkomen dan positieve.
Doe het samen
Samen aan een doel werken is niet alleen motiverend, maar ook veel gezelliger. Of je nu hetzelfde voornemen hebt of elkaar gewoon aanmoedigt, gedeelde successen maken het extra leuk.
Wees lief voor jezelf
Perfectie bestaat niet en dat hoeft ook niet. Lief voor jezelf zijn betekent dat je niet onnodig streng bent of ergens in blijft hangen. Maar dat je zoekt naar balans. Elke dag is een nieuwe kans om goed voor jezelf te zorgen.
Voldoening en plezier
Als je geen voldoening of plezier haalt uit je voornemen, is de kans klein dat je het volhoudt. In al die jaren dat ik huisarts ben, hoor ik vaak 'dokter, dat zou ik voor mijn gezondheid moeten doen' als we over veranderingen in leefstijl hebben. Maar eerlijk gezegd heb ik al die tijd nog niemand gezien die zijn/haar voornemen volhoudt alleen omdat het voor de gezondheid goed is.
Goede voornemens zijn intenties die helpen je leven in balans brengen – fysiek, mentaal en emotioneel. En het zijn de kleine veranderingen in je leefstijl die een grote impact hebben, juist omdat je deze kunt volhouden. Doe het met aandacht en plezier en je zult hiervan de vruchten kunnen plukken.
Comments