Snelle en gezonde witlofsalade
- Ernani de Boer
- Jan 21
- 2 min read

Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een toevallige ontdekking door onze Zuiderburen. Op de cichoreiwortels, die al heel lang gebruikt worden als koffievervanger, groeiden frisse, licht bittere blaadjes. In Schaerbeek, tegenwoordig een wijk in Brussel, ontdekten men dat deze blaadjes ook heel smakelijk zijn. Vandaar ook de naam Brussels lof. Een groente waar we heel blij mee mogen zijn, want witlof is heel gezond. Even wat gezondheidsvoordelen op een rijtje:
de bitterstoffen, die witlof hun typische iets bittere smaak geven, stimuleren de aanmaak van spijsverteringssappen, waardoor voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Witlof is rijk aan voedingsstoffen, zoals kalium, foliumzuur, vit C en vit K en bevat weinig calorieën.
De vezels in witlof zorgen ervoor dat de glucosespiegel minder snel stijgt en dat vetten niet zo makkelijk opgenomen kunnen worden
Witlof is een bron van inuline, een oplosbare vezel, die in het bijzonder goed is voor onze darmen, omdat het de goede darmbacteriën voedt en zo helpt om de darmflora gezond te houden.
Recept
2 stronkje witlof
1 Peer
1 handje walnoten
ca Blauwe schimmelkaas, bv Roquefort of Bleu d'Auverge
Bereiding
Was de witlof, verwijder de harde kern en snijd de blaadjes vervolgens in reepjes.
Schil de peer en snijd deze in dunne schijfjes of blokjes
Meng de reepjes witlof met de peer in een kom
Verkruimel de blauwe kaas over de salade
Hak de walnoten grof en strooi deze er nog over heen
Vegetarische twist: Vervang de blauwe kaas door vegan feta
Extra gezond & feestelijk: Voeg granaatappelpitjes toe
Warme versie: Maak een lauwwarme salade door de peer even te grillen en de witlof kort te stoven.
Comentários